Kalfalık belgesi, bir kişinin mesleğini icra edebilmek için yeterliliğinin olduğunu ispat eden bir belge niteliğindedir.
Bazı meslek gruplarında kalfa ve usta çalıştırmak zorunlu olup çalışan kişinin de kalfalık belgesi sahibi olması gerekmektedir. Kalfalık belgesi sınavı yılda 3 sefer düzenlenmekte olup sınavdan 5 üzerinden en az 2 alınması yeterli olmaktadır.
Mesleki Eğitim Merkezleri-MESEM tarafından verilen kalfalık belgesini hak edebilmek için kayıt yaptırılması, teorik ve pratik eğitimlerin alınması, kalfalık sınavının geçilmesi gerekli olmaktadır. Kalfalık belgesi için meslek dalında uzun yıllar deneyime sahip olanlar direkt olarak sınava girme hakkına sahip olurken deneyimi bulunmayan kişilerin 2 yıl süren eğitimi tamamladıktan sonra kalfalık sınavına girme hakları bulunmaktadır. Kalfalık belgesi ile işyeri açmak mümkün mü sorusu çok sorulan sorulardan biri olup sadece kalfalık belgesi ile iş yeri açmak mümkün olmamaktadır. Zira işyeri açabilmek için ustalık belgesi gerekli olmakta, kalfa ve usta yetiştirebilmek için ise usta öğreticilik belgesi istenmektedir. 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu içerisinde yer alan iş kollarında ki tüm faaliyetler için kalfalık belgesi ve ustalık belgesi sahibi çalışan, işveren olması zorunlu tutulmuştur. Ustalık belgesi alınabilmesi içinde öncelikle kişinin kalfalık belgesi olması zorunludur. Kalfalık belgesi nasıl alınır 2019 2020 koşullarında bir değişiklik olmamıştır. 2020 yılı kalfalık sınavı tarihleri pandemi nedeni ile değişiklik göstermiş olup kalfalık sınavları E-Sınav olarak uygulanmaya başlanmıştır. Kalfalık belgesi sınavları 2020 tarihleri hakkından en kesin bilgiye Mesleki Eğitim Merkezleri-MESEM’ e başvuru yaparak ya telefon ile arayarak ulaşabilirsiniz. https://twitter.com/MYK_ARTUN
Kalfalık Belgesi Ne İşe Yarar?
Bazı meslek gruplarının faaliyetlerini yerine getirebilmek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında kalfalık belgesi sahibi çalışan bulunması zorunludur. Kalfalık belgesi çalışan olmadığı takdirde işyeri faaliyetlerine devam edemez. Sanayi iş dalları haricinde kuaför, kantin gibi hizmet sektörleri içinde kalfalık belgesi zorunlu hale getirilmiştir. 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında yer alan meslek gruplarında iş yeri açabilmek ve kalfa çalıştırabilmek içinde ustalık belgesi şartı aranmaktadır. İster işyeri sahibi isterse de çalışan olsun işyeri açılabilmesi için ustalık belgesi zorunludur. Ustalık belgesi sahibi olmak isteyen kişinin ise öncelikle kalfalık belgesi alma şartı bulunmaktadır.
Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır 2019 2020
Kalfalık belgesi nasıl alınır 2019 2020 koşullarına baktığımızda Mesleki eğitim merkezlerine kalfalık eğitimi başvurusu yapılması ve kayıt oluşturulması gereklidir. MESEM kalfalık kayıtı sonrasında 2 yıllık eğitim süreci başlayacaktır. Bu eğitimlerin bir kısmı teorik eğitimler olurken bir kısmı da uygulamalı eğitimlerden oluşmaktadır. 2 Yıllık kalfalık eğitimi sonrasında uygulamalı ve yazılı olarak 2 sınavdan geçer not alması önemlidir. Sınav değerlendirmeleri 5’lik not sistemi üzerinden yapılıyor olup 2 ve üstü not alanlar kalfalık belgesi almayı hak ederler. Kalfalık belgesi alma başvuru şartları 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmektedir. Bazı meslek dallarının da kanun kapsamına alınması, başvuru yapacak olan kişinin eğitim durumu ya da mesleğinde çalışma süresi kalfalık belgesi başvuru sürecini etkilemektedir.
Kalfalık Belgesi Sorgulama
Kalfalık belgesi sorgulama işlemi için TC Kimlik no ve şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapmalısınız. E-Devlet giriş bilgilerine sahipseniz MEB kurum altında yer alan Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama ekranına geçiş yapmanız yeterli olacaktır. Bu bölümde MEB tarafından size verilen belgeleri görebilirsiniz. Kalfalık belgesi sorgulama ekranında hiçbir belge görünmüyor ise belgenizi aldığınız Mesleki Eğitim Merkezleri-MESEM şubesine başvurmanız gereklidir. Belgenizi E-Devletten basılı olarak alabileceğiniz gibi MESEM aracılığı ile de alabilirsiniz. E-Devlet Kalfalık belgesi sorgulaması için E-Devlet giriş bilgilerinizin olması zorunludur. TC kimlik ile kalfalık belgesi sorgulama işlemi sadece E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu nedenle E-Devlet giriş bilgisine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine başvuru yapmanız ve E-Devlet şifresi talep etmeniz gereklidir. İnternet bankacılığı kullanan kişilerin E-Devlet şifresi için PTT’ye başvurması ve ücret ödemesine gerek kalmamıştır. Zira pek çok bankanın internet bankacılığı üzerinden E-Devlet sistemine giriş yapılabilmekte hatta şifre oluşturma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Kalfalık Belgesi Alma Başvuru Şartları
Kalfalık belgesi alabilmek için 2 yöntem bulunmaktadır. Kalfalık belgesi gerektiren meslek grubunda çalışan kişiler kanunca belirtilen çalışma sürelerini tamamlamaları halinde Mesleki Eğitim Merkezleri-MESEM de kayıt oluşturarak kalfalık belgesi için açılan sınavlara doğrudan girebilmektedirler. Kalfalık belgesi almak isteyen kişinin mesleki deneyimi olmaması halinde Mesleki Eğitim Merkezleri kalfalık eğitimlerini tamamlaması ve ardından kalfalık belgesi sınavına katılması gerekmektedir. Kalfalık belgesi eğitimleri hem teorik hem de pratik eğitim olarak uygulanmakta olup 2 yıl sürmektedir. Kalfalık belgesi alma başvuru şartları;
- 19 Yaş altı kişiler kalfalık belgesi almak istediği meslek dalında çalışırken haftada 1 gün MESEM eğitimlerine katılabilirler.
- 19 Yaş üstü kişiler kalfalık belgesi almak istediği meslek dalında çalışırken Mesleki Eğitim Merkezi- MESEM’ den yoğunlaştırılmış eğitim alabilirler.
- Kişi, kalfalık belgesi almak istediği meslek dalında bakanlık tarafından belirlenen süreyi çalışarak geçirmiş ise doğrudan Kalfalık Belgesi sınavına girme hakkına sahiptir.
- Yurtdışında alınan ve mesleki eğitime yönelik belgeler Mesleki Eğitim Merkezi tarafından incelendikten sonra denklik belgesi yolu ile de kalfalık belgesi alınma şansı bulunmaktadır.
Kalfalık Belgesi Başvuru Ve Başvuru Formu
Kalfalık belgesi başvuru ve başvuru formu Mesleki Eğitim Merkezleri-MESEM tarafından yürütülmektedir. Çalıştığınız ya da çalışmak istediğiniz meslek dalına yönelik Kalfalık belgesi başvuru işlemleri size en yakın Mesleki Eğitim Merkezine yapılmalıdır. Kalfalık belgesi için başvuru koşullarınıza uygun başvuru formu size verilerek doldurmanız istenecektir. Kalfalık belgesi başvuru evrakları arasında Kalfalık belgesi başvuru formu, öğrenim belgesi, Kimlik, vesikalık fotoğraf ve sağlık raporu istenmektedir. Vesikalık fotoğrafın 4 adet olması istenirken öğrenim belgesi ve kimlik belgelerinin hem aslı hem de fotokopisi başvuru sırasında bulundurulmak zorundadır. https://tr.pinterest.com/artunbelgelendirme/
Kalfalık Belgesi Sınav Soruları
Bazı meslek gruplarının kaliteli hizmet ve işçilik ortaya çıkarılabilmesi, mesleği en iyi ve güvenli bir şekilde yerine getirilmesi, kişilerin mesleklerinde uzmanlaştırılması ve tabii ki zanaatkar yetiştirilebilmesi amacı ile Mesleki Eğitim Merkezleri devreye girmiştir. 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında faaliyetlerini sürdüren Mesleki Eğitim Merkezleri kalfa, usta ve usta öğretici yetiştirmek ve belgelemek için çeşitli eğitimler düzenlemektedir. Verilen kalfalık belgesi, ustalık belgesi ya da usta öğreticilik belgesi eğitimleri sonrasında 2 aşamalı sınav uygulanmaktadır. Sınavların biri yazılı sınav iken bir diğeri ise uygulamalı sınav olarak gerçekleşmektedir. Kalfalık belgesi sınavına girecek pek çok adayın en çok merak ettiği konuların başında önceki yıllarda çıkmış kalfalık belgesi sınav soruları olmaktadır. Mesleki eğitim merkezi tarafından ya da Milli Eğitim Bakanlığı mtegm.meb.gov.tr kalfalık ustalık sınav soruları ve cevapları hakkında bilgi alabilirsiniz. Kalfalık ustalık e-sınav soruları cevapları ile birlikte yer almaktadır. Önceki yıllarda çıkmış kalfalık sınav soruları hakkında bilgi almak ve mtegm.meb.gov.tr kalfalık ustalık sınav soruları üzerinden çalışmak kalfalık sınavında başarı elde etmenize katkı sağlayacaktır. Kalfalık sınav soruları ve cevapları için kendinize bir çalışma planı hazırlamanız ve sınav sorularına çalışmanızın kalfalık belgesi almanıza büyük katkısı olacaktır.