Direnç Kaynak Ayarcısı (Seviye 4)


PROGRAMIN AMACI
REFERANS STANDARTLAR
BELGELENDİRME KAPSAMI
A Grubu Zorunlu Birimler
- 11UY0014-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
B Grubu Seçmeli Birimler
- 11UY0015-4/B1 Direnç Nokta Kaynağı (21)
- 11UY0015-4/B2 Dikiş Direnç Kaynağı (22)
- 11UY0015-4/B3 Projeksiyon Kabartmalı Kaynak (23)
- 11UY0015-4/B4 Yakma Alın Kaynağı (24)
- 11UY0015-4/B5 Basınç Alın Kaynağı (25)
- 11UY0015-4/B6 Yüksek Frekans Direnç Kaynağı (291)
Birimlerin Gruplandırılma Alternatifleri
Adayın mesleki yeterlilik belgesi alınabilmesi için ön görülen zorunlu yeterlilik birimlerinin tamamından ve seçmeli yeterlilik birimlerinin en az birinden başarılı olması gerekir.
BELGELENDİRME BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN ÖN ŞARTLAR
BAŞVURU SIRASINDA İSTENECEK BELGELER
SINAV TÜRÜ
11UY0010-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
11UY0015-4/B1 Direnç Nokta Kaynağı (21)
11UY0015-4/B2 Dikiş Direnç Kaynağı (22)
11UY0015-4/B3 Projeksiyon Kabartmalı Kaynak (23)
11UY0015-4/B4 Yakma Alın Kaynağı (24)
11UY0015-4/B5 Basınç Alın Kaynağı (25)
11UY0015-4/B6 Yüksek Frekans Direnç Kaynağı (291)
- Teorik Sınav ( T1; A1+B1+B2+B3+B4+B5+B6)
- Performansa Dayalı Sınav ( P1; B1+B2+B3+B4+B5+B6)
SINAV SORULARININ KONULARA GÖRE DAĞILIMI
Teorik Sınav A1, B1, B2, B3, B4, B5, B6: Sınav soruları, 11UY0015-4 Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4 Ulusal Yeterliliğinde bulunan, teorik sınav kapsamında ölçülmesi öngörülen ve başarım ölçütlerindeki belirtilen tüm bilgi ifadelerini (BG) ölçebilecek şekilde tasarlanır.
Performansa Dayalı Sınav B1, B2, B3, B4, B5, B6: Sınav soruları 11UY0015-4 Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4 Ulusal Yeterliliğinde bulunan, performans sınavı kapsamında ölçülmesi öngörülen ve başarım ölçütlerinde belirtilen tüm beceri yetkinlik ifadelerini (BY) ölçebilecek şekilde tasarlanır.
SINAV SORU SAYISI
A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa Dayalı Sınav; Bu birime yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda söz konusu beceri ve yetkinlik ifadelerinin ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır.
B1 Direnç Nokta Kaynağı (21)
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa dayalı sınav; ; B1 birimine yönelik performansa dayalı sınavda, direnç kaynak ayarcısına, taslak ve ya onaylanmış bir Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS / pWPS) uygun cihaz programlama uygulaması yaptırılır. Aday, TS EN ISO 14732 standardı 4. bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik aralıklarına göre taslak ve ya onaylanmış Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS /pWPS) göre hazırlanmış Ek B1-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
B2 Dikiş Direnç Kaynağı (22)
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa dayalı sınav; B2 birimine yönelik performansa dayalı sınavda, direnç kaynak ayarcısına, taslak ve ya onaylanmış bir Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS / pWPS) uygun cihaz programlama uygulaması yaptırılır. Aday, TS EN ISO 14732 standardı 4. bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik aralıklarına göre taslak ve ya onaylanmış Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS /pWPS) göre hazırlanmış Ek B2-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
B3 Projeksiyon Kabartmalı Kaynak (23)
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa dayalı sınav; B3 birimine yönelik performansa dayalı sınavda, direnç kaynak ayarcısına, taslak ve ya onaylanmış bir Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS / pWPS) uygun cihaz programlama uygulaması yaptırılır. Aday, TS EN ISO 14732 standardı 4. bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik aralıklarına göre taslak ve ya onaylanmış Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS /pWPS) göre hazırlanmış Ek B3-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
B4 Yakma Alın Kaynağı (24)
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa dayalı sınav; B4 birimine yönelik performansa dayalı sınavda, direnç kaynak ayarcısına, taslak ve ya onaylanmış bir Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS / pWPS) uygun cihaz programlama uygulaması yaptırılır. Aday, TS EN ISO 14732 standardı 4. bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik aralıklarına göre taslak ve ya onaylanmış Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS /pWPS) göre hazırlanmış Ek B4-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
B5 Basınç Alın Kaynağı (25)
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa dayalı sınav; B5 birimine yönelik performansa dayalı sınavda, direnç kaynak ayarcısına, taslak ve ya onaylanmış bir Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS / pWPS) uygun cihaz programlama uygulaması yaptırılır. Aday, TS EN ISO 14732 standardı 4. bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik aralıklarına göre taslak ve ya onaylanmış Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS /pWPS) göre hazırlanmış Ek B5-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
B6 Yüksek Frekans Direnç Kaynağı (291)
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa dayalı sınav; B6 birimine yönelik performansa dayalı sınavda, direnç kaynak ayarcısına, taslak ve ya onaylanmış bir Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS / pWPS) uygun cihaz programlama uygulaması yaptırılır. Aday, TS EN ISO 14732 standardı 4. bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik aralıklarına göre taslak ve ya onaylanmış Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS /pWPS) göre hazırlanmış Ek B6-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
SINAV SÜRELERİ
A1 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1–2 dakika olarak öngörülmüştür.
B1 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1–2 dakika olarak öngörülmüştür.
B2 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1–2 dakika olarak öngörülmüştür.
B3 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1–2 dakika olarak öngörülmüştür.
B4 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1–2 dakika olarak öngörülmüştür.
B5 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1–2 dakika olarak öngörülmüştür.
B6 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1–2 dakika olarak öngörülmüştür.
B1, B2, B3, B4, B5, B6 Performansa Dayalı Sınav: sınav süresi 30 dakika olarak öngörülmüştür.
BAŞARI NOTU
GÖZETİM PERİYODU
SINAV ÜCRETİ VE SINAV HAKKI
Sınav ücretleri hakkında ayrıntılı bilgi www.artunbelgelendirme.com.tr web sayfasında verilmektedir.
Birim için öngörülen sınavların geçerlilik süresi sınavın başarıldığı tarihten itibaren 6 aydır. Birimin elde edilebilmesi için başarılan sınav tarihleri arasındaki süre farkı üç ayı geçemez. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Adayın kendi ve diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokacak bir davranış göstermesi halinde sınava son verilir.
BELGE YENİLEMEDE KULLANILACAK ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ
Belge sahibinin performansı TS EN ISO 14732 Madde 5.3’te bulunan ve aşağıda tanımlanan yöntemlerden biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;
- Belge geçerlilik süresi 6 yıl olanlar için; 6 yıl sürenin sonunda belge sahibi yeniden sınava girerek belgelendirilir.
- Belge geçerlilik süresi 3 yıl olanlar için, son 6 aya ait yapmış olduğu 2 adet kaynak numunesine radyografik veya ultrasonik veya tahribatlı testlerden biri uygulanır.
- Kaynaklar hatasız veya tespit edilen hata kabul kriterleri içerisinde yer alıyorsa belge geçerlilik süresi 3 yıl daha uzatılır.
BELGENİN ASKIYA ALINMASI / GERİ ÇEKİLMESİ
ARTUN Belgelendirme aşağıdaki durumlarda verilen belgeleri askıya alır.
- Aday Başvuru formunda belirtilen şartlara uyulmaması,
- Belgelendirilmiş personelin gözetim şartlarını yerine getirmemesi,
- TÜRKAK, Mesleki Yeterlilik Kurumu Logoları ve/veya ARTUN Belgelendirme belgesi ve logosunun yanlış kullanılması.
Karar Verici tarafından değerlendirilir ve belgenin askıya alınmasına karar verilir. Bu durum belgeli kişiye veya bulunduğu kuruluşa ve web sitesinden kamuya yazılı bir şekilde bildirilir.
Askıya alma durumlarında 3 ay içinde uygunsuzluklar giderilmezse Karar Verici kararı ile belge geri çekilerek kişiye duyurulur. Ayrıca kamuya duyurulur. Askıya alma süresince, kişi belgeye ait haklardan faydalanamaz. Bu sürede ARTUN Belgelendirme‘nin her türlü hakkı mahfuzdur.
ARTUN Belgelendirme belgenin askıya alınmasına dair bilgileri web sitesi, ARTUN Belgelendirme Yayınlarında ve günlük gazetelerde gerekçeli olarak yayınlama hakkına sahiptir.
Belgenin askıya alınma nedeninin giderildiği taktirde belge askıdan kaldırılır. Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi birinin tespit edilmesi durumunda, personelin belgesi Karar Verici’nin kararıyla feshedilir. Geri çekilen belgeler, web sitesinde kamuya açık hale getirilir.
- İlgili belgenin, adına düzenlenen kişi dışındaki kişilerce kullanılması,
- Askı Süresi sonunda hala, Logoyu yanlış veya yanıltıcı kullandığının tespit edilmesi,
- Başkasının yerine sınava girme durumunun tespit edilmesi,
- Kişinin belgelendirme programında belirtilmiş süre kadar belgelendirilen konuda işine ara vermesi.
- Kişinin belge kullanmaya devam etmek istememesi ve bununun yazılı olarak tarafımıza bildirilmesi,
- Belgelendirme programının değişmesi ve kişinin gözetimde yeni programda belirtilen yeni şartları yerine getiremeyecek olması,
- Belgesi askıya alınarak düzeltici faaliyetlerde bulunması istenen kişinin düzeltici faaliyetlerini askıya alınma süresinin dolmasına kadar yerine getirmemesi,
- Belgenin yanıltıcı ve haksız kullanımı,
- Belge verilen kişinin belge ve ekleri üzerinde tahrifat yapması ,
- Belgeli kişi yapılan veya denk gelen herhangi bir denetim neticesinde ilgili programa göre yeterliliği onaylandığı zamandaki becerilerini artık sergileyemediği tespit edilirse,
- Aday Başvuru Formu’nda belirtilen taahhütlere adayın uymaması durumunda
- Tarafsızlık ve gizlilik konularında çıkar ilişkisinin tespiti durumunda.
Belgesi askıya alınan veya geri çekilen kişiye Belgelendirme Koordinatörü tarafından durum yazılı olarak bildirilir ve en geç 15 gün içerisinde orijinal belgeleri iade etmesi istenir. Fesih tarihinden itibaren belge kullanmaya devam eden kişi hakkında hukuki işlemler başlatılır. Belgesini kayıp ettiğini beyan eden belgelendirilmiş personellerden gazetede yayınlanmış bir kayıp ilanı talep edilir. Belgenin askıya alınması ve geri çekilmesine ilave olarak yapılan ihlal, kamuya açık hale getirilir ve yasal yollara başvurulur.
Belge sahibi kişi ile; belgelendirmenin askıya alınması durumunda, belgelendirme askıda iken belgelendirilmiş kişinin belgelendirmeyi kullanmaktan uzak durmasını güvence altına almak için uygulanabilir düzenlemeler “Aday Başvuru Formu” ve “Belge, Marka ve Logo Kullanımı Prosedürü”ne uygun olarak yürütülür.
BELGELENDİRME KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ / DARALTILMASI
Aşağıda belirtilen hususlar ortaya çıktığı zaman belgelendirme kuruluşu tarafından düzenlenen belge kapsamlarının daraltılması veya genişletilmesi talepleri aşağıdaki bilgiler doğrultusunda Karar Verici tarafından karara bağlanır.
- İlgili belgelendirme standardındaki değişiklikler,
- Yeni belgelendirme standardının geliştirilmesi,
- Yasal mevzuat istekleri vb.
- Belge sahibinin talebi,
- Belge gözetimi esnasında uygunsuzluğun bulunması,
Değerlendirme kriterlerinde değişiklik olduğu zaman bu ek kriterler belgelendirme programı kapsamında yapılacak değişiklikler ile beraber kamuya açık hale getirilir. Belgelendirme Programında ilave (ek) değerlendirme gerektirecek şekilde bir değişiklik olduğunda (Revizyon vb.), belgelendirilmiş kişinin gözetimi yeni revizyon dikkate alınarak yapılır.
Kapsam genişletme talebinde bulunan kişiler, başvurdukları kapsam dâhilindeki Ulusal Yeterlilikde belirtilen sınavlara (mülakat, teorik, performans) tabi tutulurlar. Uygun durumlarda kapsam genişletme sınavları yeniden belgelendirme sınavları ile birlikte gerçekleştirilebilir. Kapsam genişletme başvurusu yeni başvuru gibi değerlendirilir, bu prosedürün ilgili maddelerinin tamamı uygulanır.
Belge kapsamı daraltması kararı alınan belgeler yeniden düzenlenir ve karar isteği yapılırken, verilecek belgenin kapsamı ile Karar Verici’ye sunulur.
İTİRAZ ve ŞİKAYETLER
İtiraz ve şikâyet hakkında ayrıntılı bilgi web sayfasında verilmektedir. Yapılan faaliyetlere ilişkin itiraz ve şikayetler 15 gün içinde www.artunbelgelendirme.com.tr de bulunan İtiraz, Şikayet ve Öneri Formu vasıtasıyla ilgili kuruluşa iletilir.
GENEL ve ÖZEL ŞARTLAR
- Adaylar okuma-yazma bilmemesi durumunda başvuru formunda bunu belirtmek zorundadır. Belirtilmesi durumunda teorik sınavın uygulanabilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.
- Adayların herhangi bir engel durumu olması durumunda başvuru formunda bunu belirtmek zorundadır. Belirtilmesi durumunda teorik sınavın uygulanabilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.
- Adaylar sınav saatinden en geç 15 dakika önce sınav yerine gelmiş olmalıdır. İlan edilmiş tarih ve saatte sınav yerinde hazır bulunmayan adaylar sınava alınmaz ve yatırdıkları sınav ücreti iade edilmez veya bu ücretlendirme kapsamında yeni bir sınav düzenlenmez.
- Sınavda yalnızca doğru sayısı dikkate alınır. Boş ya da yanlış cevaplar değerlendirmeye alınmaz ve her soru eşit ağırlıktadır.
- Adaylar sınav alanına gelirken kimliklerini yanlarında bulundurmalıdır.