PROGRAMIN AMACI
REFERANS STANDARTLAR
BELGELENDİRME KAPSAMI
A Grubu Zorunlu Birimler
- 11UY0014-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
B Grubu Seçmeli Birimler
- 11UY0014-3/B1 Metal – Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı)-(131)
- 11UY0014-3/B2 Tungsten Asal Gaz Ark Kaynağı (TIG Kaynağı)-(141)
Birimlerin Gruplandırılma Alternatifleri
Adayın mesleki yeterlilik belgesi alınabilmesi için ön görülen zorunlu yeterlilik birimlerinin tamamından ve seçmeli yeterlilik birimlerinin en az birinden başarılı olması gerekir.
BELGELENDİRME BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN ÖN ŞARTLAR
BAŞVURU SIRASINDA İSTENECEK BELGELER
SINAV TÜRÜ
SINAV SORULARININ KONULARA GÖRE DAĞILIMI
Teorik Sınav A1, B1, B2: Sınav soruları, 11UY0014-3 Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3 Ulusal Yeterliliğinde bulunan, teorik sınav kapsamında ölçülmesi öngörülen ve başarım ölçütlerindeki belirtilen tüm bilgi ifadelerini (BG) ölçebilecek şekilde tasarlanır.
Performansa Dayalı Sınav B1, B2: Sınav soruları, 11UY0014-3 Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3 Ulusal Yeterliliğinde bulunan, performans sınavı kapsamında ölçülmesi öngörülen ve başarım ölçütlerinde belirtilen tüm beceri yetkinlik ifadelerini (BY) ölçebilecek şekilde tasarlanır.
SINAV SORU SAYISI
A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa Dayalı Sınav; Bu birime yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda söz konusu beceri ve yetkinlik ifadelerinin ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır.
B1 Metal – Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı)-(131)
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa dayalı sınav; ; B1 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-2 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır.TS EN ISO 9606-2 standardı belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Performansa dayalı sınavın süresi imalat şartları altında kullanılan bir süreye karşılık gelmelidir. 11UY0014-3 Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3 Ulusal Yeterliliği Ek B1-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
B2 Tungsten Asal Gaz Ark Kaynağı (TIG Kaynağı)-(141)
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa dayalı sınav; B1 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-2 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır.TS EN ISO 9606-2 standardı belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Performansa dayalı sınavın süresi imalat şartları altında kullanılan bir süreye karşılık gelmelidir. 11UY0014-3 Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3 Ulusal Yeterliliği Ek B2-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
SINAV SÜRELERİ
BAŞARI NOTU
GÖZETİM PERİYODU
Adayın yeterliliği, ilgili sertifikanın işveren/koordinatör tarafından altı aylık aralıklarla imzalanması ve aşağıdaki koşulların tam olarak yerine getirilmesi halinde, iki yıllık bir süre için geçerlidir.
a) Kaynakçı, yeterli görüldüğü alandaki kaynak işlerinde sürekli olarak çalıştığını ispatlamalıdır. Altı aydan daha uzun olmayan bir süre ara vermeye izin verilir.
b) Kaynakçının çalışması, yeterlilik sınavının gerçekleştirildiği teknik koşullarla genel olarak uyumlu olmalıdır,
c) Kaynakçının bilgi ve becerisinin soruşturulmasına yol açacak özel bir neden olmamalıdır. Eğer bu koşulların herhangi birine uyulmazsa, yeterlilik iptal edilmelidir.
SINAV ÜCRETİ VE SINAV HAKKI
Sınav ücretleri hakkında ayrıntılı bilgi www.artunbelgelendirme.com.tr web sayfasında verilmektedir.
Sınavın tamamından veya her hangi bir bölümünden başarısız olan aday başarısız olduğu bölümden/bölümlerden 1 yıl içerisinde 2 kez tekrar sınava girebilir. Bir yıl içerisinde bu hakkını kullanmayanların belge sahibi olmaları için tüm sınavlara tekrar girmesi gerekmektedir.
BELGE YENİLEMEDE KULLANILACAK ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ
BELGENİN ASKIYA ALINMASI / GERİ ÇEKİLMESİ
ARTUN Belgelendirme aşağıdaki durumlarda verilen belgeleri askıya alır.
- Adayın Belgenin kullanımı sözleşmesi hükümlerine uymaması,
- Belgenin kullanımı ile ilgili aday hakkında şikayet olması ve şikayetin haklı bulunması,
- Belgelendirilmiş personelin varsa gözetim şartlarını yerine getirmemesi,
- Adaya vermiş olduğu iletişim bilgileri ile ulaşılamaması,
- Adayın değişiklik olması halinde belgelendirme kuruluşuna iletmesi gereken bilgileri zamanında kuruluşa iletmemesi,
- Marka ve logonun yanlış kullanılması.
Belgenin askıya alınması veya askı süresinin sonlandırılması kararları Karar Verici tarafından verilir.
Askıya alma süresince, kişi belgeye ait haklardan faydalanamaz. Belge, marka ve logo kullanımı aday tarafından durdurulur. Bu sürede ARTUN Belgelendirmenin her türlü hakkı mahfuzdur. Askı süresince belge, marka ve logo kullanımını durdurmayan adaylar hakkında yasal işlem uygulanır.
ARTUN Belgelendirme belgenin askıya alınmasına dair bilgileri web sitesi, ARTUN Belgelendirme Yayınlarında ve günlük gazetelerde gerekçeli olarak yayınlama hakkına sahiptir.
Belgenin askıya alınması durumunda, adaya yazılı olarak bilgi verilir ve belgenin askıya alınmasına konu olan uygunsuzlukları düzeltmesi istenir. Adayın uygunsuzlukların düzeltmesi için verilecek süre uygunsuzluğun durumuna göre Karar Verici tarafından belirlenir. Aday tarafından belgenin askıya alınmasına konu olan uygunsuzluklar giderilirse askıya alma işlemi sonlandırılır. Aday tarafından belgenin askıya alınmasına konu olan uygunsuzluklar 6 ay içinde giderilmezse Karar Verici kararı ile belge geri çekilerek adaya bildirilir.
Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi birinin tespit edilmesi durumunda belge geri çekilir:
- Adaya düzenlenen belgenin başka kişilerce kullanılması,
- Belgenin yanıltıcı ve haksız kullanımı,
- Belge ile başka kişi ve kuruluşlara menfaat sağlanması
- Belge verilen kişinin belge ve ekleri üzerinde tahrifat yapması
- Askı süresi sonuna kadar belgenin askıya alınmasına neden olan uygunsuzluğun düzeltilmemesi,
- Marka ve Logonun kasıtlı olarak hatalı kullanılması,
- Başkasının yerine sınava girme veya sahte belge sunma durumunun tespit edilmesi,
- Kişinin belgelendirme programında belirtilmiş süre kadar belgelendirilen konuda işine ara vermesi veya yeterlilik şartlarını kaybetmesi,
- Belgelendirme programları veya ulusal yeterliliklerde belge kapsamı ile ilgili değişiklik olması ve adayın belirtilen yeni şartları yerine getirememesi,
- Adayın değişiklik olması halinde belgelendirme kuruluşuna iletmesi gereken bilgileri kasten zamanında kuruluşa iletmemesi,
- Adayın Belgenin Kullanımı Sözleşmesi hükümlerine kasten uymaması veya PRS.13 Tarafsızlık ve Gizlilik Prosedürüne aykırı hareket etmesi,
- Belgenin geçerlilik süresinin dolması ve belge yenilemenin yapılmaması
- Adayın kendi isteğini yazılı olarak bildirmesi,
- Yapılan denetimler sonucunda adayın başarılı olduğu sınavın iptal edilmesi,
- Adayın belge, marka ve logonun kullanımı ile ilgili şikayet olması ve yapılan değerlendirme sonucunda şikayetin haklı bulunması.
Kusurlu davranışı nedeniyle belgesi iptal edilen kişiye 2 yıl süre ile tekrar belge verilmez. Durum MYK’ ya bildirilir.
Belgesi askıya alınan veya geri çekilen kişiye Belgelendirme Koordinatörü tarafından durum yazılı olarak bildirilir ve en geç 15 gün içerisinde orijinal belgeleri iade etmesi istenir. Fesih tarihinden itibaren belge kullanmaya devam eden kişi hakkında hukuki işlemler başlatılır. Belgesini kayıp ettiğini beyan eden belgelendirilmiş personellerden gazetede yayınlanmış bir kayıp ilanı talep edilir. Belgenin askıya alınması ve geri çekilmesine ilave olarak yapılan ihlal, kamuya açık hale getirilir ve yasal yollara başvurulur.
BELGELENDİRME KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ / DARALTILMASI
Aşağıda belirtilen hususlar ortaya çıktığı zaman düzenlenen belgelerin kapsamlarının daraltılması veya genişletilmesi durumu söz konusu olabilir:
- İlgili Meslek standardı veya Ulusal Yeterlilikte köklü değişiklikler,
- Yeni Meslek standardının geliştirilmesi,
- Yasal mevzuat istekleri vb.
- Belge sahibinin talebi,
- Belge gözetimi ya da şikayetler sonucu uygunsuzluğun bulunması,
Belgelendirme Programında ya da Ulusal Yeterlilikte ve MYK mevzuatında emredici hüküm olmadığı sürece hali hazırda verilmiş olan belgeler, verildiği zamandaki kapsama uygun şekilde, belgenin geçerlilik süresi boyunca geçerliğini korur.
Belgelendirme Programında ya da Ulusal Yeterlilikte yapılan kapsam değişiklikleri web adresinde yayınlanır.
Belgelendirme Programında ya da Ulusal Yeterlilikte ya da MYK mevzuatında emredici hüküm bulunur ise;
- Belgelendirme Programı veya Ulusal Yeterlilikteki emredici hükme göre gerekli işlemler yapılır ve belgenin kapsamı değiştirilir.
- Kapsamın değiştirilmesi nedeniyle yapılan sınava katılıp, tüm sınav haklarında başarısız olanların belgeleri iptal edilir
Belgelendirme Programı ya da Ulusal Yeterlilikte veya MYK mevzuatında emredici hüküm olmamasına rağmen, Aday yapılan değişikliğe göre belgesinin kapsamının değiştirilmesini ister ise, bir önceki maddedeki hükümler uygulanır.
Adayın seçmeli birimlerden;
- Gözetimler sonucu yeterliliğini kaybettiğinin anlaşılması,
- Hakkında şikayet olması ve şikayetin haklı bulunması,
- Belge Sahibinin istemesi durumlarında, ilgili seçmeli birim iptal edilir ve belgenin kapsamı daraltılır.
Kapsam değiştirme ile ilgili diğer tüm sınav ve belgelendirme işlemleri, ilk belgelendirmede olduğu şekilde ilgili prosedür ve talimatlara göre yapılır. Kapsamı değiştirilen belge yeniden düzenlenir, adaya yeni bir belge verilir.
Uygun durumlarda kapsam genişletme sınavları yeniden belgelendirme sınavları ile birlikte gerçekleştirilebilir.
İTİRAZ ve ŞİKAYETLER
İtiraz ve şikâyetlerle ilgili iş ve işlemler www.artunbelgelendirme.com.tr adresinde bulunan PRS.12- İtiraz ve Şikâyetlerin Çözümlenmesi Prosedürüne göre yürütülür. İtiraz ve şikâyetler, Web sayfası üzerindeki formu doldurarak, posta, e-mail, telefon ve SMS vb. her çeşit yöntem ile sözlü ve yazılı olarak yapılabilir.
GENEL ve ÖZEL ŞARTLAR
- Adaylar okuma-yazma bilmemesi durumunda başvuru formunda bunu belirtmek zorundadır. Belirtilmesi durumunda teorik sınavın uygulanabilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.
- Adayların herhangi bir engel durumu olması durumunda başvuru formunda bunu belirtmek zorundadır. Belirtilmesi durumunda teorik sınavın uygulanabilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.
- Adaylar sınav saatinden en geç 15 dakika önce sınav yerine gelmiş olmalıdır. İlan edilmiş tarih ve saatte sınav yerinde hazır bulunmayan adaylar sınava alınmaz ve yatırdıkları sınav ücreti iade edilmez veya bu ücretlendirme kapsamında yeni bir sınav düzenlenmez.
- Sınavda yalnızca doğru sayısı dikkate alınır. Boş ya da yanlış cevaplar değerlendirmeye alınmaz ve her soru eşit ağırlıktadır.
- Adaylar sınav alanına gelirken kimliklerini yanlarında bulundurmalıdır.