ISO 22000 nedir?
ISO 22000 belgesi, gıda zincirinde yer alan “çiftlikten tabağa” tüm kurumları kapsayan bir gıda güvenliği yönetim sisteminin gerekliliklerini tanımlayan uluslararası bir standarttır. ISO 22000 belgesi tüm gıda zincirinde ekipman başta olmak üzere , paketleme malzemesi, temizlik maddeleri, katkı ve bileşen imalatçıları gibi ilişkili kurumları da kapsayan, uluslararası bir standart olarak tanımlanabilir. ISO 9001 gibi kalite yönetim sistemlerini gıda güvenliği yönetim sistemlerine eklemek isteyen şirketler içinde gayet uygun olan bir seçenektir.
ISO 22000, 2005 yılında yayınlanmış ve uygulanmakta olan gıda güvenliği yönetim sistemi standartlarına denilmektedir. Gıdanın güvenilir ve sağlıklı şekilde tüketilmesi için gereken tüm standartları içermektedir. Söz konusu standartlar belirlenirken, gıdanın karşılaşabileceği her türlü zararlar göz önüne alınmakta ve bu doğrultuda standartlar belirlenmektedir. Tüm noktalar üzerinde ayrı bir hassasiyet duyulmaktadır.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Gıda güvenliği, gıda kaynaklı tehlikelerin tüketim noktasında bulunmasıyla bağlantılı olan bir güvence kontrol sistemi olmaktadır. Şüphesiz ki hayatı idare ettirmekte ki en önemli kaynaklardan biri gıda olmaktadır. Gıda kaynaklı sorunların yaşanmasını engellemek ve gerekli adımların atılmasını sağlamaktadır. Besin güvenliği ile ilgili tehlikeler, gıda zincirinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Bu nedenle yeterli kontrolün mevcut olması gerekli ve tüm tarafların gıda zinciri olarak tanımlanan faaliyet sahasında ortak bir çaba göstermesi gerekmektedir. ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi, gıdaların masaya kadar güvenli bir şekilde gelmesini, gıdaların karşılaşabileceği risklere karşı önlem almak gibi noktaları kapsayan geniş bir yönetim sistemi bulunmaktadır. Tamamen güvenilir gıda tüketimi üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Özellikle günümüz açısından bakıldığı zaman güvenilir ve sağlıklı gıda tüketimi konusunda büyük öneme sahiptir. Gıdanın sağlıklı bir şekilde müşterilere ulaşması ve kaliteli gıda tüketimi konusunda önemli prensipler yer almaktadır. Söz konusu gıda olduğu zaman her noktada veya aşamada tehlikeler olabilir. Dolayısıyla sık denetim ve kontrol yapılması gereklidir. Gıda alanında ortak ve uluslararası bir çalışma gerekmesi durumunda ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi çalışma yapmaktadır. Temel hedef ise gıda alanında çıkabilecek sorunları en aza indirmek ve toplum sağlığını korumaktır.
ISO 22000 Belgesi
ISO 22000 belgesine sahip olan firmalar gıda ile ilgili yönetmelere uymaktadır. Gıda yönetim sistemi tarafından belirlenen ilkeler kapsamında süreçleri yönetmektedir. ISO 22000 belgesi İSO teşkilatı tarafından hazırlanmaktadır. Sadece Türkiye değil, diğer ülkeler içinde hazırlanan bir yönetmeliktir. Bu nedenle bu belgeye sahip olan firmalar uluslararası standartta yer alır. Belgeye sahip olmak zorunlu değil, isteğe bağlı olmaktadır. Belgeye sahip olmak için belirli bir ücret talep edilmektedir. Talep edilen ücretler firmalara göre değişiklik göstermektedir.
ISO 22000 belgesi alan firmalar birçok açıdan avantajlı durumdadır. Unlardan bir tanesi hatalı üretimin önüne geçmektir. Hatalı ürünün olmaması durumunda maliyet daha az olmaktadır. Genel anlamda maliyetlerin düşüşte olduğu söylenebilir. Bu belgenin sunmuş olduğu en büyük avantaj ise, standartlara uygun ürün hazırladığı için denetim zamanında herhangi bir sorun yaşamaz. Standartlara uygun ürün aynı zamanda kaliteli üründür. Kaliteli ürün de daha fazla müşteri anlamına gelir. Müşteri sayısı artması ise iş hacminin artması anlamına gelmektedir. Bu ve benzeri faydaları sayesinde firmaların daha prestijli ve güvenilir bir firma olmasına yardımcı olmaktadır. Müşteri memnuniyetini temel hedef aldığı için aynı zamanda müşteri güvenini kazanmak için bu belge etkili bir seçenektir.
ISO 22000 belgesi almak için uygulanması gereken birkaç adım vardır. Bu belgeye sahip olmak isteyen firmalar bu konuda danışmanlık yapan bir firmaya başvuru yapmalıdır. Birçok firma bu alanda hizmet vermektedir. ISO standartlarına uyumlu olmayan firmalar belgeyi almadan önce bu standartlara uyum sağlamalıdır. Daha sonra ISO standartlarına uyumlu olma testinden geçmiş olmalıdır. Gereken prosedürler tamamlandıktan sonra, denetleme kısmının da tamamlanması gerekir. Denetleme ve kontrol aşamasında da sorun yaşamayan firmalar belgeyi almaktadır. Standartlara uygun olan tüm firmaların rahatlıkla alabileceği bir belgedir.
ISO 22000 Eğitimi
İSO 22000 belgesi almada önce eğitim verilmektedir. Bu eğitimi sorunsuz şekilde tamamlayan kişiler belgeyi alabilir. Gıda sektöründe yer alan herhangi bir firmanın, gıda üretimi aşamasında nasıl sağlıklı üretim yapması gerektiğine odaklanır. Bunun yanı sıra gıdanın tüketimi sırasında uygulanması gereken güvenlik modelinin ne olması gerektiğini belirler. Gıda üretim ve tüketim sürecinde nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda bilgilendirmektedir. Eğitimin temel amacı bu noktaları kapsamaktadır. Eğitim sonrasında daha kaliteli bir üretim ve daha sağlıklı gıda tüketimi sağlanmak hedeflenir. ISO 22000 eğitimini belirli danışmanlık firmaları vermektedir. Eğitimin gerekli şekilde tamamlanması sonrasında ISO 22000 belgesi verilmektedir. Bu noktada eğitim önemli bir konumda yer alır. Eğitim yaklaşık 3 gün gibi bir süre de tamamlanır. Eğitim süresi, gidilen danışmanlık firmasına göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Iso 22000 Faydaları
ISO 22000 belgesine sahip olmanın birçok faydası mevcuttur. Öncelikle sektörde daha prestijli bir konumda olmaya yardımcı olmaktadır. Bu belgeye sahip olan firmalar, müşteriler tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Standartlara uygun ürün sunmakta ve kaliteli ürünler sunmaya yardımcı olmaktadır. Uluslararası standartlara uygun olduğu için denetleme ve kontroller sırasında sorunsuz bir süreç oluşturulmaktadır. Ürün kalitesinin artması aynı zamanda ürü satışının artmasına ve karın daha yüksek olmasına fayda sağlar.
ISO 22000 müşterilere ve firmalara birçok avantaj sunar. Müşteri memnuniyeti ve güvenliği temel hedef noktası olduğu için her iki tarafa da büyük değer katmaktadır. Müşteriler sağlıklı gıdalar tüketirken, firmaların iş sahası genişlemektedir. Dünya standartlarına uygun gıda üretimi konusunda gerekli olan eğitimler verilmektedir. Firmaların yapabileceği iyileştirmeler üzerinde durulmaktadır. Standartların harfiyen uygulanması durumunda birçok faydayı kısa zamanda görmek mümkündür.
2005 yılında ISO tarafından yayınlanan Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standartlarıdır. İnsanlığın temel ihtiyacı olan gıdanın güvenli tüketilmesine yardımcı olur. Yalnızca üretimde değil gıdaların temininden tüketiciye ulaşana kadar kapsamlı uluslararası bir standarttır. Vikipedi
ISO 22000 Standardı’nı Kimler Kullanabilir/Uygulayabilir?
ISO 22000 standartları gıda sektöründe yer alan tüm firmalar için geçerli olan standartlar içermektedir. Yem üreticileri, birincil üreticilere dahil olan gıda üreticileri, gıda işleyen firmalar, gıda taşıma ve gıda yerleştirme operatörleri, gıda servisi, gıda perakende satış yerleri, evcil hayvan gıda üreticisi, katkı madde üreticisi, gıda sektöründe yer alan uygun hizmet sağlayıcılar, gıda fabrikasına uygun makine ve ekipman üreticileri, ISO 22000 belgesini almakta ve standartlarını uygulayabilmektedir. Bu standartları uygulamak için belirli büyüklükte bir firma olmaya gerek yoktur. Çalışan sayısı ne olursa olsun her firma bu standartları uygulama fırsatına sahip olmaktadır. Küçük çaplı firmalar da bu standartlardan yararlanabilir ve iş hacmini daha çok büyütebilmektedir. ISO 22000 standartları tarafsız şekilde ve bağımsız kurumlar tarafından hazırlanan prosedürleri içermektedir. Müşteri ve üretici faydası göz önünde bulundurulmaktadır.
Gıda güvenliği en önemli konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle de dünya standartlarında bir uygulama ile gıda güvenliğinin sağlanması gerekir. Sağlıksız olan gıdalar yüzünden birçok hastalık oluşmakta ve sonuçları ölüme kadar gidebilmektedir. Önlem almak ve sağlıklı gıda üretebilmek için dünya çapında kabul gören standartların uygulanması daha avantajlı olmaktadır. Gıda sektöründe yer alan tüm firmalar bu standartlara üretim yapması durumunda sağlıksız gıda sorunu çözüme kavuşmaktadır.