Belirli bir deneyimin zorunlu tutulduğu meslek dallarında çalışabilmek ya da işyeri açabilmek için önce kalfalık belgesi daha sonra da ustalık belgesi alınması gerekli olmaktadır.
Kalfalık ya da ustalık belgesi sahibi olabilmek içinde ya eğitim almak ya da o meslekte belirlenen sürelerde çalışmış olmak yeterli olabilmektedir. Ustalık belgesine sahip kişilerin ayrıca usta öğreticilik belgesi alması durumunda ise çırak ya da kalfa çalıştırma, eğitme ve usta olarak yetiştirme süreçlerini yapma hakkına da sahip olabilmektedir. Peki, Kimler ustalık belgesi alabilir? Ustalık belgesi nasıl alınır? Ustalık belgesi alma başvuru şartları nelerdir? Ustalık belgesi için başvurular nereye yapılmalıdır?
Özellikle sanayi iş kollarında ya da zanaat gerektiren işlerde çalışabilmek, mesleğine yönelik iş yeri açabilmek, çırak, kalfa ve usta yetiştirebilmek için ustalık belgesi alınması zorunludur. Ustalık belgesi sahibi olabilmek için öncelikli olarak kişinin kalfalık belgesi sahibi olması gereklidir.
Uzun yıllar mesleğini uygulayan kişilerin SGK hizmet dökümü ile bunu belgelemeleri gerekmektedir. Ustalık belgesi için aranan hizmet süreleri kişinin eğitim durumuna göre değişiklik göstermektedir. Mesleğinde henüz tecrübesi bulunmayan kişiler ise mesleki eğitim merkezleri tarafından açılan eğitimlere katılarak ustalık belgesi alabilmektedirler.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır 2024
Ustalık belgesi nasıl alınır 2024 koşullarına baktığımızda önümüzde seçenek olarak 2 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri mesleki eğitim merkezlerinin açtığı uygulamalı eğitimlere katılmak, eğitim süreci tamamlandıktan sonra ise sınavlara girmek gerekmektedir. Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilmektedirler.
Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır. 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında belirtilen fiilen çalışma hizmet sürelerini tamamlayan kişiler mesleki eğitim merkezlerine denklik başvurusu yapmak durumundadırlar. Denklik belgesi alan kişiler önce kalfalık sınavını tamamlayarak kalfalık belgesi almalılar ardından da ustalık sınavına katılarak ustalık belgesi sahibi olabilirler.
Ustalık Belgesi Sorgulama
Ustalık belgesi sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı altında hizmete açılan “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” ekranına gelmeniz yeterli olacaktır.
Öncelikli olarak E-Devlet giriş bilgilerinizin olması gerekmektedir. Bunun için PTT’den E-Devlet şifresi alabileceğiniz gibi internet bankacılığı kullanıyor iseniz buradan da giriş yapabilirsiniz. E-Devlet de kurumlar arasında Milli Eğitim Bakanlığını bulunuz. Milli Eğitim Bakanlığının sunduğu hizmetlerde “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” hizmetine girmeniz yeterli olacaktır.
Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama ekranında almış olduğunuz ustalık belgesi var ise görünecektir. Ustalık belgesi sorgulama sayesinde tüm belgelerinizi kontrol edebilirsiniz. Bu ekranda görünmeyen belgeleriniz var ise belgeyi düzenleyen ilgili kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir.
Ustalık Belgesi Nereden Alınır
Ustalık belgesi nereden alınır sorusunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle ustalık belgesi alabilmek için Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılması gereklidir. Başvuru yapan kişinin eğitim durumuna ve son mezun olduğu okula göre ustalık eğitim süreci değişiklik gösterebilmektedir.
Eğitime katılmadan direkt olarak ustalık sınavına girme hakkı sadece mesleğini uzun yıllar yapan kişilere sunulmaktadır. Bunun içinde başvuru yapan kişinin eğitim durumuna göre 3308 Sayılı mesleki eğitim kanununda belirlenen çalışma sürelerinin tamamlanmış olması zorunlu tutulmaktadır.
Örneğin ilkokul mezunu bir kişi için 12 yıl çalışma süresi istenirken meslek lisesi mezunu bir kişi için 8 yıl çalışma süresi yeterli olabilmektedir. Elbette ki bu süreler her meslek grubu için değişim göstermekte olup bu şekilde ustalık belgesi alabilmek için öncelikle kalfalık belgesi alınması istenmektedir.
https://tr.pinterest.com/artunbelgelendirme/
Parayla Ustalık Belgesi
Bazı iş kollarında işyeri açabilmek için ustalık belgesi zorunlu tutulmuştur ve iş yeri açmak istediği mesleğe yönelik ustalık belgesi sahibi olunması gerekli olmaktadır. Eğitim süreci ve sınavlar ile vakit kaybetmek istemeyen kimi kişiler parayla ustalık belgesi satın alarak işyeri açma yolunu tercih etmektedirler.
Oysaki bu işlem yasal olmayıp tamamen bir suç teşkil etmektedir. Ayrıca parayla ustalık belgesi satan kişi de bu suça ortaklık etmiş bulunmakta ve işyerinde olabilecek bir hata ya da kaza durumunda belge sahibi de suçlu durumuna düşecektir. Hangi meslek için işyeri açmak istiyorsanız o alanda aranan ustalık belgesi sahibi olmanız mesleğinizi en iyi şekilde yapmanıza ve işinizi geliştirmenize katkı sağlayacaktır.
Ustalık Belgesi Alma Başvuru Şartları
Ustalık belgesi alma başvuru şartları genel olarak incelediğinde başvuru yapılacak branşta ustalık seviyesini elde edebilecek eğitim ya da çalışma sürecini tamamlamış olunması istenmektedir. Çünkü alınacak olan ustalık belgesi kişinin mesleki yeterliliğini gösteren bir çeşit akademik belge yerine geçmektedir.
Ustalık Belgesi alma başvuru şartları içerisinde aşağıda belirtilen kişiler ustalık belgesi için başvuruda bulunabilirler.
- Kalfalık belgesi olan İlköğretim ya da ortaokul mezunu olan kişiler
- Ustalık belgesi için başvuru yapacağı branşta 3 Yıllık meslek lisesi mezunu olan kişiler
- MYK tarafından verilmiş olan 4. seviye yeterlilik belgesi sahibi kişiler
- MEB tarafından verilmiş olan 4. seviye kurs belgesi sahibi kişiler
- Mesleki açık lise ile eğitim gören ve eğitiminin yüz yüze eğitim kısmını tamamlamış olan kişiler
- Elektrik Tesisatçı Yetki Belgesi sahibi olan kişiler (1. ve 2. sınıf yetkili)
- Ustalık belgesi Mesleki Eğitim Merkezi bünyesine alınmadan önce ilgili esnaf ve sanatkarlar odası tarafından verilmiş ustalık belgesine sahip kişiler
Ustalık belgesi başvurusu için istenen belgelerin tam olması önemlidir. Ustalık denklik belgesi alarak ustalık sınavına katılım sağlayacak kişilerin SGK primlerinden başvuru yaptığı meslek kodu yazılı olanlar hesaplamaya dahil edilecektir. Şayet meslek kodu yazılmamış ise çalıştığı firma tarafından hangi meslek dalında çalıştığının onaylandığı bir belge talep edilmektedir.
Ustalık Belgesi Kiralama
İşyeri açma sürecinde bazı meslek kolları için ustalık belgesi sahibi olunması zorunluluğu bulunmaktadır. Kısa sürede işyerini açmak isteyen kişiler ise ustalık belgesi kiralama yöntemini tercih etmektedirler. Ustalık belgesi sahibi kişi bu işyerinde çalışan durumunda ise bu yöntemin uygulanmasında genel olarak bir sorun yoktur.
Ustalık belgesi kiralama ile iş yeri açmak parayla ustalık belgesi satın almak gibi yasal bir işlem değildir. Üstelik olası hatalarda ustalık belgesi sahibi kişi suçlu duruma düşmektedir. Bazı mesleklerin uygulanmasında mesleki yeterlilik şartı aranmakta ve mesleki yeterlilik durumu ise ustalık belgesi ile ispat edilmektedir.
Ustalık Belgesi Başvuru Tarihi
Ustalık belgesi başvuru tarihi, Mesleki eğitim merkezleri tarafından açıklanmakta ve ustalık sınavları E-sınav olarak uygulanmaktadır. Ustalık belgesi başvuru işlemleri yılın 365 günü yapılabilmektedir. Teorik eğitim ve e-sınav için gerekli belgelerin hazırlanarak mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapmanız yeterli olmaktadır.
Ustalık belgesi başvuru işleminizi takip eden sınav tarihinden en az 2 ay önce yapmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Sınav tarihine 1 ay kala yapılan ustalık belgesi işlemlerinde o sınava katılımınız onaylanmamaktadır. Bu nedenle sınav tarihlerinden hemen önce başvuru yapmamanızı tavsiye ederiz.